miercuri, iulie 16, 2025
Ambasador Erasmus+

„Datorită programului Erasmus+ am câștigat mulți prieteni”- profesoara Manuela Gheorghe din comuna Vulcana Băi

În perioada 2012-2021, Manuela Gheorghe a fost directoarea Școlii Gimnaziale Ion Mareș din comuna Vulcana Băi, județul Dâmbovița. Lucrează aici din 1998 când a absolvit Școala Normală Carol I din Câmpulung Muscel. Iubește copiii de-aceea a devenit învățătoare, mai apoi profesoară pentru învățământul primar, la absolvirea studiilor de limbă și literatură română și limbă engleză de la Univeristatea Spiru Haret. A coordomnat proiecte educaționale finanțate prin programele COMENIUS, POCU și, de câțiva ani, ERASMUS+.

Deși viața nu a fost ușoară pentru Manuela, ea are tot timpul pe buze și o vorbă bună pentru fiecare. Cred că meseria de învățătoare i se potrivește ca o mănușă și sînt convinsă că toți copiii din toate promoțiile ( ale ei și ale școlii) au îndrăgit-o.  De fapt, nu ai cum să nu o îndrăgești pe Manuela. Stă la povești cu vocea ei caldă și știe nu doar să asculte, să împărtășească, ci și să aline. Ea este azi, unul din cei 38 de Ambasadori Erasmus+ România.

MN: – Când ai descoperit că ți-ar plăcea să scrii și să implementezi proiecte?

M.G.: – Nu știu dacă a fost o descoperire. Totul s-a întâmplat în etape, însă îmi este clar că meseria de „dascăl” are nevoie de o împrospătare continuă dacă nu vrei să intri în rutină. Cred că pasiunea pentru activitățile altfel, activitățile extracurriculare, a început în perioada în care eram consilier educativ și căutam activități ”altfel” care să îi atragă pe elevii noștri și, în același timp, să acopere niște nevoi ale școlii și-ale comunității.

M.N: – Când ai ai aflat despre programul Erasmus +?

M.G.: – Primul meu pas în lumea Erasmus (Socrates pe-atunci) a fost, de fapt, un pas înapoi. M-am întors în școală de la întâlnirea cu inspectorul de programe europene de la județ și-am spus: ”Este imposibil dacă nu vorbești o limbă străină”. Dar ușor, ușor, ca responsabil de programe europene desemnat în școală, am învățat o limbă străină, am învățat să scriu proiecte individuale, apoi de partneriat strategic, am fost și partener, și coordonator. De la fiecare m-am implicat responsabil, am învățat câte ceva. Așa cum îmi place să spun, am fost nu doar implicată în program, ci am început să fac parte din el. ERASMUS+ a devenit un mod de viață cu toți bunicii și toate rudele lui ( Comenius- burse individuale, parteneriate, Regio, vizite de studiu), Grundtvig.

M.N.: – Ce avantaje le-au adus proiectele Erasmus+ copiilor din școala voastră? Dar profesorilor?

M.G.: – Deschiderea pe care-o oferă Erasmus+, schimbarea mentalității, resetarea, ieșirea din rutină, diversitatea, noutatea.  Ca directoare, timp de 10 ani am inclus în planul de dezvoltare instituțională mai multe ținte privind dezvoltarea școlii prin proiectele europene. ”Dezvoltarea învățării continue de calitate si promovarea unei performanțe ridicate prin cooperarea cu instituțiile europene similare si adoptarea bunelor practici din domeniul educației”/ ”Dezvoltarea la elevi și la cadrele didactice a abilităților de comunicare în limbile de circulație europeană si de a utiliza noile tehnologii de comunicare și informare”./”Sprijinirea elevilor mai puțin motivați şi mai puțin susținuţi de familii in vederea dobândirii abilităților și competentelor de bază necesare dezvoltării lor personale, ameliorării rezultatelor școlare, pentru activitatea profesională viitoare şi pentru o cetățenie europeană activă .” Profesorii din școală au beneficiat de cursuri de formare, de activități de jobshadowing, mobilități în cadrul parteneriatelor. Elevii, de asemenea: majoritatea eleviilor au călătorit pentru prima dată în afara țării. Competențele lingvistice au crescut considerabil, motivația pentru învățare și rezultatele școlare. Toți ne-am dezvoltat profesional și personal pe drumul proiectelor europene.

Datorită programului Erasmus+ am câștigat atât de mulți prieteni, nu numai din afara țării, ci și din țară, oameni de lângă noi cu care nu am interacționat deloc înainte. Relațiile din școală s-au îmbunătățit, suntem toți prieteni acum, profesori și elevi.

M.N.: – Ce include desfășurarea unui proces educațional modern?

M.G.: – Dincolo de derularea unor proiecte care implică activități deosebite în școli și mobilități ale cadrelor didactice și elevilor în țări europene, interacțiunea cu profesori și elevi din școlile partenere, noi metodologii , tehnologie avansată si digitală prin utilizarea aplicațiilor digitale si a tablei inteligente, procesul educațional modern include creșterea stimei de sine a unor elevi din mediul rural și starea lor de bine, mai bine spus bucuria de a veni la scoala.

M.N.: – Deși nu pare, sînt încă puțini educatori din școli care nu au descoperit avantajele programului Erasmus+ sau nu le înțeleg. Ce le transmiți și unora, și altora?

M.G.: – Îmi doresc să nu mai existe vreun profesor în România care să nu știe și să nu beneficieze de acest program. În acest sens mă stimulează și o replică pe care am primit-o atunci când m-am înscris la un curs de formare profesională cu mai mulți colegi din județ pe care nu îi știam. În momentul în care ne-am prezentat, formatorul m-a oprit înainte să îmi spun numele și le-a spus tuturor … Manuela Gheorghe de la Vulcana-Băi …cu proiectele europene!  Dacă o școală mică din mediul rural a reușit să implementeze, în ultimii 12 ani, peste 12 proiecte de parteneriat strategic și alte zeci de proiecte individuale e clar că „ o pietricică poate schimba cursul unui râu”.

Asta vreau să le transmit tuturor, acum în dublu rol, nu doar cel de coordonator de proiecte, ci și cel de Ambasador Erasmus+, pe care îl îndeplinesc cu drag de aproape un an.

Și închei cu o confesiune: în ultimii ani, ani, cu încercări grele pentru mine și pierderi mari, Erasmus+ m-a ajutat să mă ridic, mi-a dat putere, a fost terapeutul meu.

Erasmus+ nu doar schimbă vieți, ci ajută inimile să bată și mintea să creeze!