vineri, mai 2, 2025
Fără categorie

Din nou despre reclame

Reclama s-a inventat pentru a crea dorința. Reclamele din presa tradițională, dar și textele publicitare din mediul online concentrează mesajul în cuvinte ori propoziții cu scopul de-a avea un impact emoțional.

M-am gândit să vă postez din nou reclame interbelice (cotidianul Universul, 1924) nu numai pentru savoarea lor, ci și pentru modul profesionist în care erau gândite. Privești o astfel de reclamă, iar mintea creează o poveste:

Cum arăta atunci clădirea fabricii Cehoslovaca aflată pe strada Berzei în apropierea Gării de Nord?

De ce promovarea la deja clasicul film mut “Safety Last!” al cărui protagonist era comediantul Harold Lloyd (1893-1971) conținea doar titlul filmului, nu și numele actorului? În 100 de ani s-au schimbat sau nu modelele de încălțăminte?

O dată cu accesul liber la presă (sec. XIX), publicitatea a devenit o parte integrantă a culturii noastre. Odinioară publicitatea ți se livra în ziare și reviste, pe ziduri sau în locuri speciale. Mai târziu s-a făcut la cinema, radio și televizor. ea e prezentă peste tot și ne influențează multe decizii personale și profesionale. La începutul anilor 2000, o persoană de 60 de ani văzuse, auzise și citise peste 50 de milioane de reclame (cf. Ziauddin Sardar&Borin Van Loon, Câte ceva despre mass-media, 2001, Curtea Veche).

Reclamele tipărite din 1924 spun povești speciale.

Trebuie doar să te uiți la ele cu puțină atenție și cu multă curiozitate.