miercuri, iulie 16, 2025
Recomandări

Matrixul identitar: romanul „Anomalia” de Hervé Le Tellier (Prix Goncourt 2020)

Imaginați-vă că în țara în care trăiți aveți o dublură, un geamăn perfect. Și nu mă refer la gemenii univitelini, ci la un alt eu pe care îl cheamă ca pe voi. Până la un punct are același trecut, aceeași profesie, aceleași pasiuni, trece prin aceleași întâmplări. Nu, nu este despre universuri paralele, deși ar putea fi vorba și despre asta în romanul „Anomalia” scris de Hervé Le Tellier, roman pentru care a primit în 2020 prestigiosul premiu Goncourt.

Cartea „Anomalia” este o distopie SF a naturii umane și a realității ei, susține ipoteza simulării propusă în 2003 de filosoful suedez Nick Bostrom prin care ceea ce experimentăm ca fiind lumea reală este, de fapt, o realitate simulată, cum ar fi o simulare pe calculator. În această simulare oamenii sunt construcții create de o civilizație extrem de avansată. Adică noi, oamenii, sîntem simulări conștiente, iar civilizația superioară nouă este capabilă să genereze atât de multe ființe simulate încât o entitate conștientă aleasă aleatoriu s-ar afla aproape sigur într-o simulare.

Pe scurt, acțiunea romanului are în atenție un incident aviatic al companiei aeronautice franceze Air France petrecut în martie 2021 pe ruta Paris-New York în care aeronava intră într-o serie de turblulențe, dar reușește să aterizeze cu bine. Pasagerii, o dată ajunși la destinație, își continuă viața. Peste trei luni are loc un incident aviatic identic: cu același avion, cu același personal navigant, cu aceiași pasageri, dubluri ale celor din martie și care trăiesc pe diversele continente. De data aceasta, aparatul de zbor este recuperat și reținut la sol, în secret, timp de câteva zile de autoritățile federale americane. Pasagerii sînt sechestrați, interogați, apoi confruntați cu dublurile lor (sau originalele, dacă vreți). Tot cu ajutorul autorităților americane și ale celor din țările de proveniență ale cetățenilor-pasageri se găsesc soluții pentru dubluri. Neobișnuite.

Blake (un criminal profesionist cu multiple identități), Victor Miesel (un traducător și scriitor de succes postum pentru romanul său Anomalia), Lucie (o mamă singură, pasionată de munca ei din televiziune), André (un arhitect performant, partenerul de viață al lui Lucie), David (pilotul aeronavei, bolnav de cancer în fază terminală), Slimboy (un tânăr și de succes cântăreț african de rap), Sophia Kleffman (o fetiță abuzată sexual de tatăl ei, militar în forțele armate nord-americane), Joanna (o avocată talentată, gravidă, proaspăt căsătorită cu nepotul unui supraviețuitor al ororilor naziste), Adrian și Meredith (doi cercetători la Princeton University care analizează fenomenul turbulențelor) sînt principalele personaje ale cărții. În afara lui Adrian și Meredith, celelalte sînt călătorii din cele două aeronave și, așa cum va arăta autorul la final, incidentul în care sînt implicate nu se dublează, ci se multiplică fără nicio explicație.

Prin „Anomalia”, Hervé Le Tellier ne propune eternele reflecții asupra cine/ce sîntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm; abordează teme sensibile pentru civilizația contemporană precum credințele, bullyingul, sărăcia, agresiunea din familie, violența socială, prejudecățile legate de origini, culoarea pielii, dificultățile de comunicare, secretele statale, dorințele ascunse sau declarate de putere și control la diferitele niveluri ale societății; ne pune să gândim, să analizăm și să ne acceptăm propriile alegeri în care timpul nu mai este o constantă liniară, o convenție inventată de om, ci o valoare fluidă nenecesară vieții terestre.

Aclamat de mari critici literari, romanul „Anomalia” semnat de scriitorul și lingvistul francez a fost comparat cu un scenariu cinematografic al unui blockbuster. Mie, una, mi se pare un evantai frumos pictat de mână cu o imagine ireală dată de intensitatea culorilor și fermitatea stilului. E un evantai pe care-l deschizi cu intenția de-a te răcori, dar vezi această imagine apărută brusc. Și te întrebi cu câtă răbdare și migală a lucrat artistul ca să-ți bucure ochii și sufletul printr-o simplă fluturare din încheietura mâinii.

Referințe:

https://en.wikipedia.org/wiki/Simulation_hypothesis

https://ro.wikipedia.org/wiki/Herv%C3%A9_Le_Tellier

Anomalia, Hervé Le Tellier – Grupul editorial Trei, Anansi Contemporan și Pandora M, traducere și note de Mădălina Ghiu, 2021