vineri, mai 2, 2025
Rapoarte educaționale Eurydice

Educația și îngrijirea timpurie a copiilor (III) – Dificultățile recrutării și menținerii personalului calificat

În cele mai multe țări europene, cadrele didactice din învățământul primar și cele din învățământul preșcolar cu același nivel de calificare primesc același salariu inițial. Totuși, se conturează o tendință îngrijorătoare atunci când diferă cerințele de calificare: cadrele didactice din educația timpurie sunt deseori mai prost plătite și nu au condiții de lucru la fel de bune, în ciuda rolului lor critic în modelarea minților tinere.

Luxemburg și Elveția oferă cele mai mari salarii inițiale, ajustate în funcție de condițiile de trai. În schimb, cele mai mici salarii inițiale se întâlnesc în Letonia, Slovacia, Albania, Bosnia și Herțegovia și Serbia.

Peste două treimi dintre țările europene au dificultăți în a recruta și a păstra suficient personal calificat în unitățile de educație și îngrijire timpurie a copiilor. De la listele lungi de așteptare și închiderea unor unități de educație timpurie până la programul redus de funcționare și ocuparea inadecvată cu personal, consecințele acestei crize se fac deja simțite în multe locuri. Această situație amenință să submineze dreptul fundamental de a avea acces la servicii de educație timpurie de calitate, cu consecințe multiple pentru dezvoltarea copiilor. În zonele cu opțiuni limitate de educație și îngrijire timpurie a copiilor, familiile sunt obligate să aleagă între a renunța la muncă sau educație și a-și plasa copiii în cadrul unor servicii de îngrijire necorespunzătoare, perpetuându‑se astfel ciclul sărăciei și al inegalității. Această criză constituie o problemă deosebită în regiunile cu o concentrare mare de populații vulnerabile, în care accesul la servicii de educație și îngrijire timpurie a copiilor de calitate reprezintă deseori un factor cheie pentru capacitatea familiilor de a se reintegra pe piața muncii.

https://europa.eu/!xkBMkN

Rubrică de Veronica Chirea, coordonator Eurydice România